Nowotwór jelita grubego - żywienie
Nowotwór jelita grubego - żywienie przed zabiegiem operacyjnym
1. Zastosuj dietę bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb), węglowodanów prostych
oraz z ewentualnym ograniczeniem błonnika pokarmowego.
2. Każdego dnia spożywaj 4-5 posiłków. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.
3. Ze względu na planowaną operację wskazane jest większenie podaży białka w ilości ok 2-3g/kg masy ciała.
Dlatego też staraj się wybierać chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina),
jaja, produkty mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).
4. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na 4 tygodnie przed operacją.
Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil)
5. Jeśli produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa) są źle tolerowane ogranicz
ich spożycie.
6. Nie spożywaj pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy, które są źródłem węglowodanów prostych.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.
8. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
9. Każdego dnia wypijaj 8 szklanek wody. Inne dozwolone płyny to: herbaty ziołowe, owocowe, słaba czarna herbata,
kompoty bez cukru.
10. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą
oraz preparaty żelaza według wskazań lekarza
Nowotwór jelita grubego - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawną, bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb).
2. Każdego dnia spożywaj 5-6 mniejszych posiłków spożywanych co 2-3 godziny. Ostatni posiłek powinien zostać
spożyty na 2-3 godziny przed snem.
3. Każda dieta po operacji powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta, dlatego najlepiej skonsultuj się
z dietetykiem klinicznym.
4. Zalecanymi obróbkami termicznymi po operacji są: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, smażenie
bez tłuszczu.
5. Na początku diety należy ograniczyć: surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (np. gryczana),
nasiona roślin strączkowych.
6. Zapotrzebowanie na białko po operacji jest wysokie. Dlatego też staraj się wybierać chude ryby
(dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina), jaja, produkty mleko i produkty mleczne
(jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).
7. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na 4 tygodnie przed operacją.
Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
8. W przypadku wystąpienia nietolerancji należy wykluczyć produkty zawierające laktozę.
9. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.
10. Zalecane są tłuszcze , szczególnie kwasy omega-3, które można znaleźć w produktach takich jak:oleje roślinne
(rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), ryby oraz nasiona i orzechy w postaci pasty lub zmielone.
11. Należy ograniczyć spożycie produktów takich jak: cukier, słodycze, dżemy, miód, ciasta i ciastka oraz niektórych
soków (jabłkowy, gruszkowy, winogronowy).
12. Codziennie wypijaj około 1,5 litra płynów na dobę, które należy spożywać w małych porcjach. Zalecane płyny to:
woda niegazowana, kompoty niesłodzone i z tolerowanych owoców, herbaty owocowe, słaba czarna herbata.
13. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec
1. Zastosuj dietę bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb), węglowodanów prostych
oraz z ewentualnym ograniczeniem błonnika pokarmowego.
2. Każdego dnia spożywaj 4-5 posiłków. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.
3. Ze względu na planowaną operację wskazane jest większenie podaży białka w ilości ok 2-3g/kg masy ciała.
Dlatego też staraj się wybierać chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina),
jaja, produkty mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).
4. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na 4 tygodnie przed operacją.
Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil)
5. Jeśli produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa) są źle tolerowane ogranicz
ich spożycie.
6. Nie spożywaj pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy, które są źródłem węglowodanów prostych.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.
8. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
9. Każdego dnia wypijaj 8 szklanek wody. Inne dozwolone płyny to: herbaty ziołowe, owocowe, słaba czarna herbata,
kompoty bez cukru.
10. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą
oraz preparaty żelaza według wskazań lekarza
Nowotwór jelita grubego - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawną, bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb).
2. Każdego dnia spożywaj 5-6 mniejszych posiłków spożywanych co 2-3 godziny. Ostatni posiłek powinien zostać
spożyty na 2-3 godziny przed snem.
3. Każda dieta po operacji powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta, dlatego najlepiej skonsultuj się
z dietetykiem klinicznym.
4. Zalecanymi obróbkami termicznymi po operacji są: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, smażenie
bez tłuszczu.
5. Na początku diety należy ograniczyć: surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (np. gryczana),
nasiona roślin strączkowych.
6. Zapotrzebowanie na białko po operacji jest wysokie. Dlatego też staraj się wybierać chude ryby
(dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina), jaja, produkty mleko i produkty mleczne
(jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).
7. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na 4 tygodnie przed operacją.
Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
8. W przypadku wystąpienia nietolerancji należy wykluczyć produkty zawierające laktozę.
9. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.
10. Zalecane są tłuszcze , szczególnie kwasy omega-3, które można znaleźć w produktach takich jak:oleje roślinne
(rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), ryby oraz nasiona i orzechy w postaci pasty lub zmielone.
11. Należy ograniczyć spożycie produktów takich jak: cukier, słodycze, dżemy, miód, ciasta i ciastka oraz niektórych
soków (jabłkowy, gruszkowy, winogronowy).
12. Codziennie wypijaj około 1,5 litra płynów na dobę, które należy spożywać w małych porcjach. Zalecane płyny to:
woda niegazowana, kompoty niesłodzone i z tolerowanych owoców, herbaty owocowe, słaba czarna herbata.
13. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec