Nowotwór jelita grubego - żywienie

Nowotwór jelita grubego - żywienie przed zabiegiem operacyjnym
 
1. Zastosuj dietę bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb), węglowodanów prostych
    oraz z ewentualnym ograniczeniem błonnika pokarmowego.

2. Każdego dnia spożywaj 4-5 posiłków. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.

3. Ze względu na planowaną operację wskazane jest większenie podaży białka  w ilości ok 2-3g/kg masy ciała.
    Dlatego też staraj się wybierać chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina),
    jaja, produkty mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).

4. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
    mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na  4 tygodnie przed operacją.
    Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil)

5. Jeśli produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa) są źle tolerowane ogranicz
    ich spożycie.

6. Nie spożywaj pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy, które są źródłem węglowodanów prostych.

7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
    kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.

8. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
    nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.

9. Każdego dnia wypijaj 8 szklanek wody. Inne dozwolone płyny to: herbaty ziołowe, owocowe, słaba czarna herbata,
    kompoty bez cukru.

10. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą
      oraz preparaty żelaza według wskazań lekarza 
 
 
Nowotwór jelita grubego - żywienie w okresie pooperacyjnym

1. Zastosuj dietę łatwostrawną, bogatobiałkową, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych (oprócz ryb).

2. Każdego dnia spożywaj 5-6 mniejszych posiłków spożywanych co 2-3 godziny. Ostatni posiłek powinien zostać
    spożyty na 2-3 godziny przed snem.

3. Każda dieta po operacji powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta, dlatego najlepiej skonsultuj się
    z dietetykiem klinicznym.

4. Zalecanymi obróbkami termicznymi po operacji są: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, smażenie
    bez tłuszczu.

5. Na początku diety należy ograniczyć: surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (np. gryczana),
    nasiona roślin strączkowych.

6. Zapotrzebowanie na białko po operacji jest wysokie. Dlatego też staraj się wybierać chude ryby
    (dorsz, mintaj, morszczuk) i mięso (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina), jaja, produkty mleko i produkty mleczne
    (jogurty, kefiry,maślanka, skyr) o obniżonej zawartości tłuszczu).

7. Spożywaj środki specjalnego przeznaczenia medycznego, które są źródłem energii oraz białka, składników
    mineralnych i witamin. Należy je przyjmować po zaleceniu przez lekarza lub dietetyka na  4 tygodnie przed operacją.
    Możesz wybrać smak, który jest najbardziej preferowany (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).

8. W przypadku wystąpienia nietolerancji należy wykluczyć produkty zawierające laktozę.

9. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
    kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych i konserwowych.

10. Zalecane są tłuszcze , szczególnie kwasy omega-3, które można znaleźć w produktach takich jak:oleje roślinne
    (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), ryby oraz nasiona i orzechy  w postaci pasty lub zmielone.

11. Należy ograniczyć spożycie produktów takich jak: cukier, słodycze, dżemy, miód, ciasta i ciastka oraz niektórych
    soków (jabłkowy, gruszkowy, winogronowy).

12. Codziennie wypijaj około 1,5 litra płynów na dobę, które należy spożywać w małych porcjach. Zalecane płyny to:
     woda niegazowana, kompoty niesłodzone i z tolerowanych owoców, herbaty owocowe, słaba czarna herbata.

13. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą. 










Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo
  • promo