Nowotwór żołądka - żywienie
Nowotwór żołądka - żywienie przed zabiegiem operacyjnym
1. Zastosuj dietę bogatobiałkowa, z ograniczeniem węglowodanów prostych.
2. Spożywaj 4-5 posiłków.
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Nie zaleca się pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy. Warto je zastąpić owocami, orzechami
lub deserami samodzielnie przygotowanymi.
6. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych.
7. Każdego dnia należy wypijać ok. 25-30 ml płynów na każdy kg masy ciała, czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny
oprócz wody to: herbaty ziołowe (po konsultacji z lekarzem), owocowe, słaba czarna herbata, kompoty bez cukru.
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je już 4 tygodnie
przed operacją. (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
Nowotwór żołądka - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawna z ograniczoną podażą tłuszczu o konsystencji dostosowanej do swoich możliwości.
2. Spożywaj 6-8 posiłków o umiarkowanej temperaturze i niewielkiej objętości do ok. 200ml (filiżanka lub kubek).
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa, olej rzepakowy nierafinowany,
olej lniany, olej z orzechów włoskich). Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Węglowodany powinny pochodzić z warzyw skrobiowych (ziemniaków), korzeniowych
(marchewka, pietruszka, seler, burak) i tolerowanych owoców bez skórki (banany, jabłka, morele, brzoskwinie,
pomarańcze, banany oraz truskawki, maliny, borówki, jagody i porzeczki w formie przecieru). Nie zaleca się pieczywa
cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy.
6. Każdego dnia należy wypijać pomiędzy posiłkami minimum 25 ml płynów na każdy kg masy ciała,
czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny oprócz wody to: herbaty owocowe, słaba czarna herbata, kompoty
bez cukru, kawa zbożowa.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających, smażonych, pieczonych, odgrzewanych,
marynowanych, kiszonych, wędzonych i grillowanych. Dań z warzywami kapustnymi (kapusta biała, czerwona,
włoska, pekińska, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż) i cebulowymi (cebula, czosnek, por, szczypiorek),
nasionami roślin strączkowych, tłustymi mięsami i wędlinami oraz śmietanami. Należy unikać: esencjonalnych
wywarów mięsnych i warzywnych, papryki, czekolady, mięty, kawy i napojów gazowanych..
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3 i jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je minimum
2-4 tygodnie po operacji.
10. Po całkowitej resekcji żołądka wchłanianie żelaza jest osłabione wobec czego należy stosować preparaty żelaza.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec
1. Zastosuj dietę bogatobiałkowa, z ograniczeniem węglowodanów prostych.
2. Spożywaj 4-5 posiłków.
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Nie zaleca się pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy. Warto je zastąpić owocami, orzechami
lub deserami samodzielnie przygotowanymi.
6. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych.
7. Każdego dnia należy wypijać ok. 25-30 ml płynów na każdy kg masy ciała, czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny
oprócz wody to: herbaty ziołowe (po konsultacji z lekarzem), owocowe, słaba czarna herbata, kompoty bez cukru.
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je już 4 tygodnie
przed operacją. (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
Nowotwór żołądka - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawna z ograniczoną podażą tłuszczu o konsystencji dostosowanej do swoich możliwości.
2. Spożywaj 6-8 posiłków o umiarkowanej temperaturze i niewielkiej objętości do ok. 200ml (filiżanka lub kubek).
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa, olej rzepakowy nierafinowany,
olej lniany, olej z orzechów włoskich). Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Węglowodany powinny pochodzić z warzyw skrobiowych (ziemniaków), korzeniowych
(marchewka, pietruszka, seler, burak) i tolerowanych owoców bez skórki (banany, jabłka, morele, brzoskwinie,
pomarańcze, banany oraz truskawki, maliny, borówki, jagody i porzeczki w formie przecieru). Nie zaleca się pieczywa
cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy.
6. Każdego dnia należy wypijać pomiędzy posiłkami minimum 25 ml płynów na każdy kg masy ciała,
czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny oprócz wody to: herbaty owocowe, słaba czarna herbata, kompoty
bez cukru, kawa zbożowa.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających, smażonych, pieczonych, odgrzewanych,
marynowanych, kiszonych, wędzonych i grillowanych. Dań z warzywami kapustnymi (kapusta biała, czerwona,
włoska, pekińska, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż) i cebulowymi (cebula, czosnek, por, szczypiorek),
nasionami roślin strączkowych, tłustymi mięsami i wędlinami oraz śmietanami. Należy unikać: esencjonalnych
wywarów mięsnych i warzywnych, papryki, czekolady, mięty, kawy i napojów gazowanych..
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3 i jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je minimum
2-4 tygodnie po operacji.
10. Po całkowitej resekcji żołądka wchłanianie żelaza jest osłabione wobec czego należy stosować preparaty żelaza.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec