Nowotwór żołądka - żywienie
Nowotwór żołądka - żywienie przed zabiegiem operacyjnym
1. Zastosuj dietę bogatobiałkowa, z ograniczeniem węglowodanów prostych.
2. Spożywaj 4-5 posiłków.
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Nie zaleca się pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy. Warto je zastąpić owocami, orzechami
lub deserami samodzielnie przygotowanymi.
6. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych.
7. Każdego dnia należy wypijać ok. 25-30 ml płynów na każdy kg masy ciała, czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny
oprócz wody to: herbaty ziołowe (po konsultacji z lekarzem), owocowe, słaba czarna herbata, kompoty bez cukru.
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je już 4 tygodnie
przed operacją. (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
Nowotwór żołądka - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawna z ograniczoną podażą tłuszczu o konsystencji dostosowanej do swoich możliwości.
2. Spożywaj 6-8 posiłków o umiarkowanej temperaturze i niewielkiej objętości do ok. 200ml (filiżanka lub kubek).
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa, olej rzepakowy nierafinowany,
olej lniany, olej z orzechów włoskich). Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Węglowodany powinny pochodzić z warzyw skrobiowych (ziemniaków), korzeniowych
(marchewka, pietruszka, seler, burak) i tolerowanych owoców bez skórki (banany, jabłka, morele, brzoskwinie,
pomarańcze, banany oraz truskawki, maliny, borówki, jagody i porzeczki w formie przecieru). Nie zaleca się pieczywa
cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy.
6. Każdego dnia należy wypijać pomiędzy posiłkami minimum 25 ml płynów na każdy kg masy ciała,
czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny oprócz wody to: herbaty owocowe, słaba czarna herbata, kompoty
bez cukru, kawa zbożowa.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających, smażonych, pieczonych, odgrzewanych,
marynowanych, kiszonych, wędzonych i grillowanych. Dań z warzywami kapustnymi (kapusta biała, czerwona,
włoska, pekińska, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż) i cebulowymi (cebula, czosnek, por, szczypiorek),
nasionami roślin strączkowych, tłustymi mięsami i wędlinami oraz śmietanami. Należy unikać: esencjonalnych
wywarów mięsnych i warzywnych, papryki, czekolady, mięty, kawy i napojów gazowanych..
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3 i jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je minimum
2-4 tygodnie po operacji.
10. Po całkowitej resekcji żołądka wchłanianie żelaza jest osłabione wobec czego należy stosować preparaty żelaza.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec
1. Zastosuj dietę bogatobiałkowa, z ograniczeniem węglowodanów prostych.
2. Spożywaj 4-5 posiłków.
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
nierafinowany, olej lniany) Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Nie zaleca się pieczywa cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy. Warto je zastąpić owocami, orzechami
lub deserami samodzielnie przygotowanymi.
6. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających (np. dań panierowanych, smażonych, grochu,
kapusty, dużej ilości czosnku, pora, cebuli itp.), pokarmów ostro przyprawionych.
7. Każdego dnia należy wypijać ok. 25-30 ml płynów na każdy kg masy ciała, czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny
oprócz wody to: herbaty ziołowe (po konsultacji z lekarzem), owocowe, słaba czarna herbata, kompoty bez cukru.
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3, jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je już 4 tygodnie
przed operacją. (np. Nutridrink, Recomed, Nutramil).
Nowotwór żołądka - żywienie w okresie pooperacyjnym
1. Zastosuj dietę łatwostrawna z ograniczoną podażą tłuszczu o konsystencji dostosowanej do swoich możliwości.
2. Spożywaj 6-8 posiłków o umiarkowanej temperaturze i niewielkiej objętości do ok. 200ml (filiżanka lub kubek).
3. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko wybieraj chude ryby (dorsz, pstrąg, sola, szczupak, sandacz)
i mięso bez skóry (kurczak, indyk, cielęcina), jaja, napoje roślinne, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry,
maślanka, skyr, ser twarogowy) o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty specjalnego przeznaczenia
medycznego.
4. Wybieraj najwyższej jakości tłuszcze, które zawierają kwasy omega-3 (np. oliwa, olej rzepakowy nierafinowany,
olej lniany, olej z orzechów włoskich). Dodawaj je na końcu przygotowania potraw, na zimno.
5. Węglowodany powinny pochodzić z warzyw skrobiowych (ziemniaków), korzeniowych
(marchewka, pietruszka, seler, burak) i tolerowanych owoców bez skórki (banany, jabłka, morele, brzoskwinie,
pomarańcze, banany oraz truskawki, maliny, borówki, jagody i porzeczki w formie przecieru). Nie zaleca się pieczywa
cukierniczego, ciast, ciastek i innych słodyczy.
6. Każdego dnia należy wypijać pomiędzy posiłkami minimum 25 ml płynów na każdy kg masy ciała,
czyli ok. 8 szklanek. Inne dozwolone płyny oprócz wody to: herbaty owocowe, słaba czarna herbata, kompoty
bez cukru, kawa zbożowa.
7. Unikaj pokarmów długo zalegających w żołądku, wzdymających, smażonych, pieczonych, odgrzewanych,
marynowanych, kiszonych, wędzonych i grillowanych. Dań z warzywami kapustnymi (kapusta biała, czerwona,
włoska, pekińska, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż) i cebulowymi (cebula, czosnek, por, szczypiorek),
nasionami roślin strączkowych, tłustymi mięsami i wędlinami oraz śmietanami. Należy unikać: esencjonalnych
wywarów mięsnych i warzywnych, papryki, czekolady, mięty, kawy i napojów gazowanych..
8. Należy pamiętać o całorocznej suplementacji witaminą D oraz kwasów omega-3 i jeśli lekarz lub dietetyk zalecą.
9. Zastosuj środki specjalnego przeznaczenia medycznego jako źródło łatwoprzyswajalnej energii oraz białka,
składników mineralnych i witamin. Spożywaj je zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Stosuj je minimum
2-4 tygodnie po operacji.
10. Po całkowitej resekcji żołądka wchłanianie żelaza jest osłabione wobec czego należy stosować preparaty żelaza.
Publikacja 22.05.2025r. Paulina Krawiec


Unia Europejska
Fundacja
Leczenie Otyłości
Promocja Zdrowia
Żywy dawca nerki
Praca/Rozwój
Koronawirus info










