Aktualności
XI Sympozjum "Onkologia i Żywienie"
19.02.202514 lutego 2025 roku w Centrum Onkologii
im. prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy odbyło się XI Sympozjum "Onkologia i Żywienie".
To prestiżowe wydarzenie zgromadziło czołowych specjalistów z różnych dziedzin medycyny, którzy dzielili się swoją wiedzą oraz doświadczeniem
w zakresie terapii żywieniowej w onkologii.
Eksperci podkreślali, że odpowiednio dobrana dieta stanowi kluczowy element leczenia pacjentów onkologicznych. Właściwe żywienie wspomaga skuteczność terapii, poprawia tolerancję leczenia oraz przyspiesza rekonwalescencję pacjentów.
W sympozjum aktywny udział wzięły dietetyczki kliniczne z Poradni Chirurgii Onkologicznej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu – dr inż. Michaela Godyla-Jabłoński
oraz mgr Monika Maćków.
Program wydarzenia obejmował zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną, w tym szczegółowe analizy przypadków klinicznych.
Podczas spotkania podkreślano znaczenie interdyscyplinarnej współpracy w leczeniu onkologicznym, a co za tym idzie kluczową rolę lekarzy, dietetyków klinicznych, pielęgniarek, fizjoterapeutów oraz psychologów w zapewnieniu kompleksowej opieki nad pacjentami.
Podczas wystąpień prelegenci podkreślali również kluczową rolę żywienia jako jednego z elementów odpowiedniego przygotowania pacjenta przed i po zabiegu chirurgicznym.
Wśród gości i prelegentów znaleźli się między innymi:
Prof. Stanisław Kłęk- Przewodniczący Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN)
Prof. Dorota Mańkowska-Wierzbicka- Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego
i Metabolizmu,
Prof. Andrzej Rutkowski – Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej,
Prof. Piotr Richter – past Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej.
XI Sympozjum „ Onkologia i życie” podjęło temat żywienia pacjentów z chorobami nowotworowymi, które Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu poruszał już podczas spotkań z pacjentami Oddziału Chemioterapii oraz podczas spotkania onkologicznego „Onko- Sobota” w styczniu tego roku.
Dzięki sympozjum po raz kolejny mogliśmy zgłębić wiedzę z tego zakresu. Dziękujemy za inspirujące dyskusje
i możliwość uczestnictwa oraz czerpania wiedzy od ekspertów w dziedzinie żywienia klinicznego i onkologii. Wymiana doświadczeń, interdyscyplinarna współpraca oraz edukacja specjalistów są niezbędne do podnoszenia jakości opieki onkologicznej, a takie spotkania przyczyniają się do dalszego rozwoju standardów opieki nad pacjentami onkologicznymi oraz wdrażania nowoczesnych rozwiązań w praktyce klinicznej.




im. prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy odbyło się XI Sympozjum "Onkologia i Żywienie".
To prestiżowe wydarzenie zgromadziło czołowych specjalistów z różnych dziedzin medycyny, którzy dzielili się swoją wiedzą oraz doświadczeniem
w zakresie terapii żywieniowej w onkologii.
Eksperci podkreślali, że odpowiednio dobrana dieta stanowi kluczowy element leczenia pacjentów onkologicznych. Właściwe żywienie wspomaga skuteczność terapii, poprawia tolerancję leczenia oraz przyspiesza rekonwalescencję pacjentów.
W sympozjum aktywny udział wzięły dietetyczki kliniczne z Poradni Chirurgii Onkologicznej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu – dr inż. Michaela Godyla-Jabłoński
oraz mgr Monika Maćków.
Program wydarzenia obejmował zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną, w tym szczegółowe analizy przypadków klinicznych.
Podczas spotkania podkreślano znaczenie interdyscyplinarnej współpracy w leczeniu onkologicznym, a co za tym idzie kluczową rolę lekarzy, dietetyków klinicznych, pielęgniarek, fizjoterapeutów oraz psychologów w zapewnieniu kompleksowej opieki nad pacjentami.
Podczas wystąpień prelegenci podkreślali również kluczową rolę żywienia jako jednego z elementów odpowiedniego przygotowania pacjenta przed i po zabiegu chirurgicznym.
Wśród gości i prelegentów znaleźli się między innymi:
Prof. Stanisław Kłęk- Przewodniczący Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN)
Prof. Dorota Mańkowska-Wierzbicka- Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego
i Metabolizmu,
Prof. Andrzej Rutkowski – Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej,
Prof. Piotr Richter – past Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej.
XI Sympozjum „ Onkologia i życie” podjęło temat żywienia pacjentów z chorobami nowotworowymi, które Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu poruszał już podczas spotkań z pacjentami Oddziału Chemioterapii oraz podczas spotkania onkologicznego „Onko- Sobota” w styczniu tego roku.
Dzięki sympozjum po raz kolejny mogliśmy zgłębić wiedzę z tego zakresu. Dziękujemy za inspirujące dyskusje
i możliwość uczestnictwa oraz czerpania wiedzy od ekspertów w dziedzinie żywienia klinicznego i onkologii. Wymiana doświadczeń, interdyscyplinarna współpraca oraz edukacja specjalistów są niezbędne do podnoszenia jakości opieki onkologicznej, a takie spotkania przyczyniają się do dalszego rozwoju standardów opieki nad pacjentami onkologicznymi oraz wdrażania nowoczesnych rozwiązań w praktyce klinicznej.




Publikacja 19.02.2025r. Paulina Krawiec